BOL U GRUDIMA


Bol u grudima je simptom koji može biti nepredvidivog toka i u određenim slučajevima predstavlja uregnetno stanje, opasno po život.
▪ Najvažnije je postaviti pravu dijagnozu i preduzeti odgovarajuće mere lečenja.
▪ Većina pacijenata može detaljno  da opiše svoje tegobe.

Pristup pacijentu kod postojanja bola u grudima obuhvata:

diferenciranje bola prema intenzitetu i vitalnim znacima: posmatra se izgled pacijenta, procena mentalnog statusa, posmatranje boje i vlažnosti kože, merenje krvnog pritiska, određivanje frekvencije, ritmičnosti i kvaliteta pulsa, ispunjenost jugularnih vena, diureza, temperatura.

diferenciranje bola prema karakteru i lokalizaciji: 

* pleuritični bol (kratkotrajni, probadajući, pojačava se sa udahom, često je prisutan na bočnoj strani grudnog koša)
* bolna osetljivost na prednjoj strani grudnog koša (bol se pojačava pri pokretu, dodiru, pritisku – kostnomišićne bolesti ove regije)
* bol u grudima praćen bolom u abdomenu, bez širenja u leđa (ukazuje na problem u gastrointestinalnom traktu i praćen je mučninom, nadimanjem, povezan je sa konzumiranjem pića i hrane),
* retrosternalni bol ( opisuje se kao žarenje, stezanje, čupanje, neugodnost iza grudne kosti)
* nedefinisani, nejasni bol (endokrinološki poremećaji, neoplazme).
* klinički nalaz negativan ( pacijent dramatično opisuje svoje stanje, kao jak i dugotrajan bol – obično u sklopu psihičkih poremećaja). Važno je proceniti ozbiljnost i realno stanje kod ovakvih pacijenata zbog moguće greške i zamaskirane slike atipičnog infarkta miokarda ili angine pektoris.


Bol u grudima može nastati usled različitih uzroka:

pulmonalni uzroci ( pneumonija, pleuritis, plućna hipertenzija, spontani pneumotoraks...)
kardiovaskularni sistem ( infarkt miokarda, angina pektoris, akutni miokarditis, akutni perikarditis, disekantna aneurizma aorte, plućna embolija...)
gastrointestinalni sistem (spazam ezofagusa, ezofagitis, ezofagealni refluks, hijatus hernija, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, perforacija ulkusa, akutni pankreatitis, holecistitis...)
neuromuskularni i kostni uzroci ( cervikalna i torakalna spondiloartroza, cervikalni radikulitis, istezanje međurebarnih mišića, koststernalni sindrom,, herpes zoster...)

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija Hirugija Đukić Vračar Beograd

Ordinacija Hurugije Đukić

Specijalistička ordinacija iz oblasti opšte hirurgije „Đukić“ nalazi se na adresi Patrijarha Varnave broj 19, na Vračaru, u Beogradu. Smeštena u elitnom delu grada, poliklinika prostire se na oko novoizgrađenih 120 metara kvadratnih. Poliklinika sadrži novu opremu za dijagnostiku i lečenje svojih pacijenata, čime prati najviše svetske standarde. Registrovani smo za usluge pružanja pomoći pacijentima iz oblasti Opšte i Vaskularne hirurgije, kao i svih grada Interne medicine i Ginekologije.

Adresa: Patrijarha Varnave 19
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt