GLAVOBOLJA (CEPHALEA)

Glavobolja može nastati iz različitih razloga i spada u najčešće bolove. Bolne senzacije u glavi i potiljku  prema načinu nastanka mogu biti akutne i hronične. U većini slučajeva je prolazna i bezopasna, ali može biti i urgentno stanje kada se javi iznenada i prate neurološki poremećaji (poremećaji svesti...)

Postoji više vrsta glavobolje, koje su u osnovi podeljene na primarne (najučestalije i uglavnom nepoznatog uzroka) i sekundarne ili simptomatske (kao simptom različitih bolesti, ređe su od primarnih).

Neke od glavobolja su veoma karakteristične po svom toku i lokalizaciji:

tenziona ( kontinuiran bol najčešće cele glave, u vidu stezanja kao obruč)
migrena (pulsirajući osećaj u predelu slepoočnice, uglavnom je bol jedne polovine glave)
neuralgična ( jaki i iznenadni bolovi)


Simptomatske glavobolje  mogu se odnositi na: povrede ili traume glave i vrata, psihijatrijske poremećaje, moždano krvarenje, povišen krvni pritisak, hipotireoidizam, gladovanje, alkoholizam....

DIJAGNOSTIKA:

▫ Pored anamneze i pregleda lekara ukoliko  ima potrebe rade se laboratorijske analize, dopler krvnih sudova glave i vrata, EEG, magnetna rezonanca, CT skener...

LEČENJE:

▫ Lečenje se određuje u zavisnosti od uzroka nastanka i vrste glavobolje. 
▫ Uobičajeno se primenjuju analgetici, NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi), lekovi protiv mučnine i migrene.

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt