GUBITAK TEŽINE

▪ Kada kod prethodno zdrave osobe dođe do značajnog nenamernog gubitka težine treba obaviti pregled kod lekara.

▪ Različiti su uzroci koji dovode do ovog simptoma: kod mlađih osoba najčešće je u pitanju anoreksija, dijabetes, hipertireoidizam, infekcije, HIV, a kod starije populacije karcinom, depresija, gastrointestinalna oboljenja.

▪ Anamnestički važna pitanja se odnose na prisustvo bola, povišene temperature, tegobe od strane digestivnog trakta (mučnina, disfagija, promene u funkciji creva), upotrebi lekova, alkohola, ranije hirurške intervencije, porodične bolesti.

▪ Fizikalni pregled podrazumeva određivanje težine, pregled sistema organa, laboratorijska ispitivanja, dopunska ispitivanja (RTG, CT, MR..) ukoliko postoji potreba za tim.

UZROCI GUBITKA TEŽINE

karcinom

 

bolesti zuba i usne duplje

endokrini sistem (dijabetes, hipertireoidizam, feohromocitom, insuficijencija nadbubrežne žlezde)

činioci vezani za starost (fiziološke promene, funkcionalna nesposobnost)

gastrointestinalni poremećaji (malapsorpcija, opstrukcija, perniciozna anemija)

neurološki uzroci (Parkinsonova bolest, demencija, moždani udar, neuromuskularni poremećaji)

srčani poremećaji (hronična kongestivna srčana insuficijencija, hronična ishemija)

psihijatrijski uzroci (anksioznost, depresija, alkoholizam, poremećaj ishrane...)

respiratorni poremećaji (emfizem, hronična opstruktivna plućna bolest)

bubrežna insuficijencija

reumatološke bolesti

infekcije (tuberkuloza, HIV, paraziti, subakutni bakterijski endokarditis)

medikamenti (antibiotici, ACE inhibitori, levodopa, NSAIL...)

 

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Anima Centar Klasična i Alternativna Holistička Medicina, Neurološka Ordinacija, Integrativni Centar

Neurološka ordinacija i Holistički centar Anima

Ordinacija je prevashodno usmerena na lečenje epilepsija i savetodavni rad sa osobama sa problemom epilepsije. Lečenje glavobolja, terapija bolnih stanja. Takođe se bavimo protokolima za redukciju telesne mase, detoksikacija i dizanje vitalnosti celog organizma, terapija i doziranje suplemenata. Psihoterapisko savetovalište za adolescentnu problematiku i odrasle. Takođe se bavimo i ALTERNATIVNOM MEDICINOM, program koji podrazumeva REKONEKTIVNE TRETMANE i TIME LINE HEALING. Ovo su vrlo efiksne metode za tretiranje skoro svih dijagnoza. Naročito su efikasne kod dugotrajnih depresija, anksioznosti, nesanica, agresivnosti, problema u seksulanom aspektu, protokoli za probleme steriliteta, psihosomatskih bolesti.

Adresa: Vojvode Putnika 15
35000 Jagodina

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija Hirugija Đukić Vračar Beograd

Ordinacija Hurugije Đukić

Specijalistička ordinacija iz oblasti opšte hirurgije „Đukić“ nalazi se na adresi Patrijarha Varnave broj 19, na Vračaru, u Beogradu. Smeštena u elitnom delu grada, poliklinika prostire se na oko novoizgrađenih 120 metara kvadratnih. Poliklinika sadrži novu opremu za dijagnostiku i lečenje svojih pacijenata, čime prati najviše svetske standarde. Registrovani smo za usluge pružanja pomoći pacijentima iz oblasti Opšte i Vaskularne hirurgije, kao i svih grada Interne medicine i Ginekologije.

Adresa: Patrijarha Varnave 19
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt


Psihijatrijska ordinacija Dušica Žena Seskolog Beograd

Psihijatrijska ordinacija Dušica

Dušica Marković Žigić pr seksolog, Specijalistička psihijatrijska ordinacija, kao privatna specijalistička psihijatrijska, psihoterapijska i seksološka ordinacija, počinje sa radom nakon dobijanja svih neophodnih dozvola od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ordinaciju je osnovala, i vodi je dr sci. med. Dušica Marković Žigić, specijalista psihijatrije, psihoterapeut, seksolog, član Beogradskog tima za rodnu disforiju i promenu pola i stručni konsultant i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu, čija je uža oblast seksologija i žensko zdravlje.

Adresa: Radoja Domanovića 1
11000 Beograd, Zvezdara

Pogledajte web sajt