NESANICA (INSOMNIA) - poremećaj spavanja

 

▪ Čest simptom, sa kojim je povremeno imao problem veliki broj ljudi.

▪ Pacijenti se obično žale na nedovoljno provedene sate spavanja.

 

▪ Inzomnija se može podeliti na:

Insomnija početka sna (sleep onset insomnia) - otežano je uspavljivanje

Insomnija prekida sna (sleep - offset insomnia) - učestalo ili produženo razbuđivanje

Neokrepljujući san - perzistentna pospanost

 

Prolazna insomnija - povezuje se sa stresom, promenom u rasporedu sna, promenom vremenske zone... i traje nekoliko noći.

Kratkotrajna insomnija - povezuje se sa nekim bolestima, stresom koji traje duže, oporavkom posle operativnih zahvat...

Dugotrajna insomnija (hronična) - potrebno je detaljno ispitivanje uzroka nastanka, može trajati više meseci, godina.

Psihofiziološka insomnija - nemogućnost adekvatnog noćnog spavanja. Dobre rezultate kod daje ovog poremećaja daje bihejvioralna terapija.

Droga i lekovi-neki lekovi utiču na spavanje (glikokortikoidi, simpatomimetici, antidepresivi, prestanak upotrebe hipnotika). Često ljudi pred spavanje konzumiraju velike količine alkohola, kofeina, cigareta kako bi se opustili, a to dovodi do poremećaja sna.

Neurološki poremećaji i bolesti-bol u vratu, leđima, oštećenja centralnih nervnih struktura, migrena, epilepcija, demencije,Parkinsonova bolest...

Poremećaji pokreta- npr. kod pacijenata sa sindromom nemirnih nogu...

Određene bolesti-astma, HOBP, ishemija srca, hipertireoza, gastroezofagealni refluks...

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Anima Centar Klasična i Alternativna Holistička Medicina, Neurološka Ordinacija, Integrativni Centar

Neurološka ordinacija i Holistički centar Anima

Ordinacija je prevashodno usmerena na lečenje epilepsija i savetodavni rad sa osobama sa problemom epilepsije. Lečenje glavobolja, terapija bolnih stanja. Takođe se bavimo protokolima za redukciju telesne mase, detoksikacija i dizanje vitalnosti celog organizma, terapija i doziranje suplemenata. Psihoterapisko savetovalište za adolescentnu problematiku i odrasle. Takođe se bavimo i ALTERNATIVNOM MEDICINOM, program koji podrazumeva REKONEKTIVNE TRETMANE i TIME LINE HEALING. Ovo su vrlo efiksne metode za tretiranje skoro svih dijagnoza. Naročito su efikasne kod dugotrajnih depresija, anksioznosti, nesanica, agresivnosti, problema u seksulanom aspektu, protokoli za probleme steriliteta, psihosomatskih bolesti.

Adresa: Vojvode Putnika 15
35000 Jagodina

Pogledajte web sajt


Psihijatrijska ordinacija Dušica Žena Seskolog Beograd

Psihijatrijska ordinacija Dušica

Dušica Marković Žigić pr seksolog, Specijalistička psihijatrijska ordinacija, kao privatna specijalistička psihijatrijska, psihoterapijska i seksološka ordinacija, počinje sa radom nakon dobijanja svih neophodnih dozvola od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ordinaciju je osnovala, i vodi je dr sci. med. Dušica Marković Žigić, specijalista psihijatrije, psihoterapeut, seksolog, član Beogradskog tima za rodnu disforiju i promenu pola i stručni konsultant i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu, čija je uža oblast seksologija i žensko zdravlje.

Adresa: Radoja Domanovića 1
11000 Beograd, Zvezdara

Pogledajte web sajt