NESVESTICA

 

▪ Uobičajeno ovaj termin koriste pacijenti pri opisivanju različitih osećaja u glavi i nestabilnosti pri hodanju.

▪ Prilikom pregleda pacijenta dolazi se do specifičnijih neuroloških kategorija, od kojih su najvažnije: vertigo i omaglica

 

Vertigo - najčešće nastaje kod poremećaja vestibularnog, vizuelnog i somatosenzornog sistema. Manifestuje se kao iluzija kretanja (okretanja) i obično zajedno sa nestabilnošću, mučninom.

- Fiziološki vertigo - visinska, vizuelna vrtoglavica, kod morske bolesti.

- Patološki vertigo - oštećenja centralnog i perifernog nervnog sistema.

 

Omaglica - nastaje zbog neadekvatnog snabdevanja mozga krvlju, kiseonikom, ponekad glikozom. Praćena je zamućenjem vida i nestabilnošću. Može da prethodi epi napadu kod pacijenata sa epilepsijom. Depresivni pacijenti često imaju hroničnu vrtoglavicu.

 

▪ Provokativni testovi služe za ispoljavanje simptoma kod pacijenata sa nesvesticom.

▪ Kada postoji sumnja da je oštećen centralni nervni sistem, potrebno je uraditi dopunska ispitivanja: NMR zadnje lobanjske jame, evocirane potencijale, vertebrobazilarnu angiografiju.

 

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija Hirugija Đukić Vračar Beograd

Ordinacija Hurugije Đukić

Specijalistička ordinacija iz oblasti opšte hirurgije „Đukić“ nalazi se na adresi Patrijarha Varnave broj 19, na Vračaru, u Beogradu. Smeštena u elitnom delu grada, poliklinika prostire se na oko novoizgrađenih 120 metara kvadratnih. Poliklinika sadrži novu opremu za dijagnostiku i lečenje svojih pacijenata, čime prati najviše svetske standarde. Registrovani smo za usluge pružanja pomoći pacijentima iz oblasti Opšte i Vaskularne hirurgije, kao i svih grada Interne medicine i Ginekologije.

Adresa: Patrijarha Varnave 19
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt