OTEŽANO GUTANJE (DISFAGIJA)

 

Otežano gutanje je simptom koji ukazuje na problem pri prolazu tečnosti ili hrane kroz usta, ždrelo i jednjak. Pacijenti ga opisuju kao osećaj da se progutani sadržaj zaglavljuje na svom putu.

 

▪ Postoje dve vrste disfagije:

orofaringealna (problem se nalazi u farinksu)

ezofagealna (zalogaj zastaje u srednjoj ili donjoj sternalnoj regiji)

 

▪ Mehanizmi nastanka disfagije su:

mehanička opstrukcija (strano telo, veliki bolus hrane, zapaljenski procesi, tumori, uvećana štitna žlezda, vaskularna kompresija, cervikalni spondilitis...)

motorna disfunkcija (nedostatak pljuvačke, paraliza jezika, oštećenja nekih nerava, neke neurološke bolesti - mijastenija gravis, amiotrofična lateralna skleroza, poliomiozitis, miotonička distrofija, ahalazija, skleroderma...)

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija Hirugija Đukić Vračar Beograd

Ordinacija Hurugije Đukić

Specijalistička ordinacija iz oblasti opšte hirurgije „Đukić“ nalazi se na adresi Patrijarha Varnave broj 19, na Vračaru, u Beogradu. Smeštena u elitnom delu grada, poliklinika prostire se na oko novoizgrađenih 120 metara kvadratnih. Poliklinika sadrži novu opremu za dijagnostiku i lečenje svojih pacijenata, čime prati najviše svetske standarde. Registrovani smo za usluge pružanja pomoći pacijentima iz oblasti Opšte i Vaskularne hirurgije, kao i svih grada Interne medicine i Ginekologije.

Adresa: Patrijarha Varnave 19
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt