OTICANJE PRSTIJU

 

Oticanje prstiju je simptom koji može nastati iz različitih razloga, od kojih neki ne predstavljaju opasnost za zdravlje osobe, dok pojedini razlozi mogu biti u sklopu ozbiljnih oboljenja.

 

Najčešći uzroci oticanja prstiju su:

  • Visoke letnje temperature: dolazi do širenja krvnih sudova, kako bi se organizam lakše hladio i određena količina tečnosti iz vena dolazi do mekih tkiva što stvara otok.

  • Povećan unos soli: ukoliko se u organizam unosi previše soli dolazi do zadržavanja vode i pojave otoka. Neophodno je redukovanje unosa slane hrane, čime se postiže eliminisanje otoka. U slučajevima gde je otok i dalje prisutan, potrebno je otići kod lekara i obaviti pregled.

  • Vratni deo kičme: dugotrajno sedenje, fizička neaktivnost dovode do problema sa vratnim delom kičme što može biti uzrok oticanja prstiju. Neophodno je obavljati određene vežbe tokom dana, menjati položaj tela. Ukoliko je potrebno lekar određuje i fizikalnu terapiju. U određenim slučajevima oticanje prstiju nastaje zbog nekih reumatoloških bolesti.

  • Limfni edem: preterano nakupljanje limfe dovodi do otoka, pri čemu koža postaje zategnutija i deblja.

  • Upalna stanja: određene autoimune bolesti (lupus eritematosus, reumatoidni artritis), upala zgloba, povrede mogu uzrokovati otok prstiju. Potreban je lekarski pregled.  

 

LEČENJE:

▫ Posle obavljenog pregleda i dodatnih dijagnostičkih procedura (laboratorijske analize, RTG snimanja), određuje se vrsta terapije.

Terapija u zavisnosti od uzroka može biti: primena neasteroidnih antiinflamatornih lekova, analgetici, antibiotici, imobilizacija.

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije Sport Medical Alliance Beograd Banovo Brdo Čukarica

Specijalistička ordinacija fizikalne medicine i rehabilitacije Sport Medical Alliance

Specijalistička ordinacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije “Sport Medical Alliance” je vodeća zdravstvena ustanova u Srbiji u oblasti fizikalne medicine, saniranja sportskih povreda, rehabilitacije i regenerativne medicine.

Adresa: Kirovljeva 15
11000 Beograd, Čukarica

Pogledajte web sajt


Starački dom Senior Plus Dom za Stare Beograd Barajevo Palilula Voždovac

Starački dom Senior Plus

Senior Plus posluje na tri beogradske opštine - Barajevo, Palilula i Voždovac. Sva tri objekta poseduju licencu za rad dobijenu od nadležnog Ministarstva kao i ispunjene tehničke uslove odredjene Pravilnikom. Uređeno dvorište omogućava korisnicima da svoje slobodno vreme provode uživajući u zelenilu. Profesionalnost, stručnost i efikasnost su temelji našeg razvoja. Socijalni radnici, lekari, medicinske sestre i tehničari, negovateljice i ostalo tehničko osoblje, čine naš stručni tim na koji smo ponosni.

Adresa: Lipovački put 13,
Darinke Jevrić 40, Vojvode Vlahovića 3v
11000 Beograd

Pogledajte web sajt