PLIKOVI

 
▪ Plikovi se najčešće javljaju na rukama i stopalima, ali i na drugim delovima tela.
▪ Obično je prisutno nekoliko plikova na koži, koji su ispunjeni bistrom tečnošću, različite veličine (1 - 2cm). Ukoliko je plik ispunjen žutom tečnošću – došlo je do infekcije i potrebna je medicinska pomoć.
 

▪ Najčešći uzroci nastanka plikova:

▫ nadraženost ili oštećenja kože izazvani spoljašnjim uzrocima (opekotine, ujed insekta, infekcije, kontaktni dermatitis...)
▫ u sklopu određenih bolesti (autoimune bolesti...)
▫ na jeziku (vruća pića i hrana, herpes, afte, polno prenosive bolesti...)
▫  reakcija na određene lekove
 
▪ U zavisnosti od uzročnika, plikovi mogu biti praćeni svrabom, zapaljenjem, bolovima. 
 

LEČENJE

▪ Većina plikova ne zahteva posebno lečenje, spontano prolaze posle određenog vremena, ali ukoliko je plik izazvala upotreba otrovnih sredstava (hemikalija) ili bolest, neophodna je poseta lekaru, kako bi se problem sanirao.
▫ Najčešće se primenjuju kortikosteroidi, antibiotici.
 

PREVENCIJA:

▫ nositi zaštitne rukavice prilikom obavljanja određenih poslova
▫ izbegavati nošenje neudobne i tesne obuće
 
 
PLIK NA KOŽI
 
PLIK NA RUCI
 
PLIK NA TABANU
...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Anti aging diagnostic centar dr Babović

Anti aging diagnostic centar dr Babović

Osnivač i vlasnik Anti Aging Diagnostic centra Dr Babović je doktorka Danijela Babović, specijalista dermatovenerologije, koja sa timom vrhunskih stručnjaka iz oblasti medicinske kozmetikologije, kao i profesionalnih kozmetičara sa dugogodišnjim iskustvom u dijagnostikovanju estetskih problema lica i tela i u izvođenju savremenih kozmetoterapijskih procedura već više od 15 godina uspešno leči, neguje, podmlađuje i ulepšava generacije klijenata. Misija našeg tima je zadovoljenje zahteva modernog tržišta i stvaranje svesti o snažnom i kvalitetnom brendu, kao i stalno praćenje novih trendova kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Kuda idemo? Kvalitetom i osmehom planiramo da se pozicioniramo kao lideri na domaćem i inostranom tržištu. Jean d’Arcel Kozmetika - profesionalni tim! … zato što je lepota naše zanimanje

Adresa: Krunska 80, sprat II, stan 5
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt