TREPERENJE OKA (BLEPHAROSPAZAM)

▪ Treperenje oka se ispoljava kao prisilno trzanje očnog kapka i nekontrolisana kontrakcija mišića koji se nalaze u blizini kapka.

UZROK NASTANKA:

▪ Postoji više uzroka koji dovode do ovog simptoma, a nastaju zbog iritacije nerava koji inervišu mišiće kapaka. Najčešći su:
- zamor očiju ( dugotrajan rad za računarom, gledanje TV-a, preterano korišćenje mobilnog telefona, neadekvatno osvetljenje...)
- suvo oko
- hroničan umor
- stres
- nedovoljno prisustvo određenih minerala (B kompleks, magnezijum...)
- neurološki poremećaji, Parkinsonova bolest...
- zapaljenje sinusa
- duži boravak po vetrovitom i hladnom vremenu
- - hipoglikemija
- preterana upotreba kofeina

Blefarospazam je u najvećem broju slučajeva samo neprijatan simptom koji nije opasan i prolazi spontano kada se eliminišu uzroci njegovog nastanka.

▪ Ukoliko treperenje potraje duže od nedelju dana, proširi se na ostale delove lica, nastane poremećaj vida - kompletno zatvaranje kapka uz pojavu crvenila i otoka, neophodno je uraditi oftalmološki pregled, kako bi se utvrdio tačan uzrok nastanka i ordinirala određena terapija.

LEČENJE

▪ Lečenje je različito u zavisnosti od uzroka i podrazumeva eliminisanje štetnih faktora, kao i primenu određene trapije (veštačke suze, obloge, nadoknada minerala, lekovi...)

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt