Istraživanje u Nemačkoj,koje je pratilo preko 20 000 ljudi, pokazalo je da su oni koji su konzumirali samo 7,5 grama crne čokolade dnevno, ostvarili zdravstvena poboljšanja po srce i krvne sudove. Čak je Dr Debra Miler , u časopisu Chemistry Central Journal , kakao nazvala "superhranom" .

Crna Čokolada
18
Jan
2018
Čet

Šta je tamna čokolada?

Tamna ili crna čoklada je svaka čokolada koja u svom sastavu sadrži minimum 85% kakaa. Iako taj procenat varira i mogu se naći čokolade sa nešto nižim, kao i nešto višim procentom,  ono što jeste činjenica je da je čokolada kvalitetnija što veći procenat kakaa u sebi sadrži.


Da li crna čokolada  goji?

Crna čokolada, kao ni bilo koja druga hrana nemaju svojstvo da goje. Nijedna hrana nema to svojstvo, ono što može uticati na gojenje jeste prekomeran unos kalorija. U slučaju čokolade, ako je jedemo u količini ili kalorijskoj vrednosti koja se uklapa u naš dnevni unos, neće doći do gojenja, ali ako sa istom preterujemo ili sa bilo kojom drugom namirnicom, logična posledica jeste gojenje ili povećanje telesnih masti.


Da li je crna čokolada zdrava ? 

Da, crna čokolada je zdrava. Kakao u čokoladi je nastao od biljke kakao. Aktivni sastojci su flavanoli koji se nalaze u kakao prahu. Trenutne studije pokazuju da kakao može unaprediti senzitivnost insulina, kod onih kod kojih je ta senzitivnost smanjena. Poboljšanjem senzitivnosti telo je u stanju da mnogo efikasnije raznosi šećere iz krvi u ćelije gde se kasnije koristi za energiju. Rađena je studija na 15 osoba koji su bili podeljeni u 2 grupe. Prva grupa je dobijala 100g crne čokolade dnevno, uz koju su dobijali i 500mg flavanola. A duga grupa je dobijala 100g bele čokolade. Senzitivnost ili osetljivost insulinskog odgovora je bila duplo veća kod ispitanika koji su konzumirali crnu čokoladu. I to je sve bilo nakon samo dve nedelje.
Dakle čokolada može imati benefit, ali postoji jedna caka.


Čokolada koju kupujete mora biti zaista Dark Chocolate sa ne manje od 85% sadržaja kakaa. Sve studije koje su rađene i jesu na uzorku od extra dark čokolada ili samog kakao ekstrakta, što daje ekvivalent od 500-1000mg flavanola dnevno. To je otprilike oko 25-40 grama crne čoklade sa 85% i više procenata kakaa. 20 grama crne čoklade ima oko 120 kcal, 9.2g ugljenih hidrata od kojih je 4.8g šećer. Što je niži procenat kakaa, viši je procenat kalorija i šećera. Da biste uneli tu dozu flavanola, a da ne uneste ogromnu količinu ostalih manje potrebnih sastojaka, besmisleno je da jedete čokoladu koja ima manje od 85% kakaa u sadržaju. U suprotnom nema prednosti i čak rizikujete da unesete veću količinu šećera, što svakako ne treba da vam bude cilj.


A, mlečna ili bela?

Mlečna za razliku od bele čokolade ipak sadrži određeni procenat kakkaa, tako da ako vam je svejedno onda je mlečna bolji izbor, ali ako ste ljubitelj bele čokolade neće vam naškoditi da se povremeno počastite, ali ne zaboravite da je umerenost ključ vitke linije. 


Za šta je dobra crna čokolada ?

Količinu čokolade treba uskladiti u odnosu na preostali dnevni unos, kao i na potrebe i samu potrošnju osobe, ali neka opšta preporuka je da bude u proseku 20-30g. 


Recept:

I - Okrepljujući napitak nakon treninga - Čokoladno mleko

U šolju zagrejanog mleka dodajte 20g crne čoklade, izmešajte, po želji dodajte i nekalorijski zaslađivač, začine poput vanile ili cimeta.

II - Homemade čokladni bar
Potrebni sastojci:
200g crne čoklade
40g badema
20g sušenih brusnica 
Na pek papir stavite bademe, orahe i brusnice, možete ih po želji usitniti, a možete i ostaviti u celosti. Potom istopite čokoladu na pari i prelijte preko oraha. Ostavite da se stegne, još bolje ubacite u frižider i na taj način dobili ste obogaćenu čokoladu sa bademima koji su odlični izvor magnezijuma. 

SAGOVORNIK Nada Piliškić, personalni fitness trener
Novinar Sanja ĆulibrkPodelite sa prijateljima