BOL ZA VREME MENSTRUACIJE

 

Bol tokom menstruacije (dismenoreja) je čest problem mnogih žena. Podaci ukazuju da se skoro svaka druga žena tokom života susrela bar jedanput sa ovom vrstom tegoba.

 

UZROK NASTANKA:

Dismenoreja može biti:

primarna – ne postoji organski uzrok, bol nastaje nekoliko sati pre početka krvarenja i traje tokom prvog dana ciklusa, u retkim slučajevima traje duže.

sekundarna – organskog porekla, najčešće zbog mioma, polipa na materici, endometrioze, postojanja zapaljenskih procesa, tumora...

Hormonski status se menja pre početka menstrualnog krvarenja, što dovodi do stezanja krvnih sudova materice, oslobađanja prostaglandina u većoj količini i nastanka bolova i grčeva.

Bolovi za vreme menstruacije mogu biti različitog intenziteta – od blagih do izuzetno jakih.

Najčešće su lokalizovani u donjem delu stomaka ili u krstima. Bolovi su često praćeni i drugim simptomima, kao što su: mučnina, povraćanje, migrena, nesvestica, poremećaj sna, naglašene emotivne reakcije (preosetljivost, plačljivost).

 

POSTAVLJANJE DIJAGNOZE:

anamneza, klinička slika, ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, laboratorijske analize, dodatne dijagnostičke procedure u zavisnosti od kliničke slike.

 

LEČENJE:

Nefarmakološko: mirovanje za vreme bolova.

Preporuka je redovna fizička aktivnsot između dva ciklusa.

Pomoć kod ovih problema može biti joga, masaža, lekovito bilje, homeopatija.

Promena načina ishrane (ishrana koja uravnotežuje proizvodnju prostaglandina: smanjiti unos šećera, masne, slane hrane, mesa, pojačati unos izvora omega masnih kiselina – riba).

Upotreba lekova: najčešće se primenjuju nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL).

U težim, retkim slučajevima se primenjuje hirurško lečenje. 

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Specijalistička ordinacija Hirugija Đukić Vračar Beograd

Ordinacija Hurugije Đukić

Specijalistička ordinacija iz oblasti opšte hirurgije „Đukić“ nalazi se na adresi Patrijarha Varnave broj 19, na Vračaru, u Beogradu. Smeštena u elitnom delu grada, poliklinika prostire se na oko novoizgrađenih 120 metara kvadratnih. Poliklinika sadrži novu opremu za dijagnostiku i lečenje svojih pacijenata, čime prati najviše svetske standarde. Registrovani smo za usluge pružanja pomoći pacijentima iz oblasti Opšte i Vaskularne hirurgije, kao i svih grada Interne medicine i Ginekologije.

Adresa: Patrijarha Varnave 19
11000 Beograd, Vračar

Pogledajte web sajt