Pojava bola u donjem delu leđa ( lumbo-sakralni deo), učestala je i može da se desi u svakom uzrastu, a najčešće se dešava od 25 godine života. Svaka radna ili sportska aktivnost svakodnevnog života, ukoliko se nepravilno ili naglo izvede ili vremenski dugo traje, može da prouzrokuje bol u lumbalnom delu leža.

Kako se Rešiti Bolova u Leđima?
27
Sep
2017
Sre

BOLOVI U DONJEM DELU LEĐA

 

Bol se najčešće vezuje za sledeće aktivnosti:

– nagli pokret rotacije, savijanja ili rotacije i istezanja trupa

– dugotrajno vršenje neke radnje kao što su: dugotrajno sedenje, dugotrajna vožnja automobilom, dugotrajno hodanje ili stajanje

– loš položaj u toku spavanja

– povrede koščanog – mišićnog sistema lumbalne regije – traume (najčešće saobraćajni udesi, povrede u toku sportskih aktivnosti.

Lumbalna regija predstavlja mesto gde se trup spaja sa karlicom, a karlica sa nogama i čini jedan od najpokretljivijih delova kičmenog stuba, a u isto vreme je to deo koji trpi najveće opterećenje i mesto gde se nalazi težiste čitavog tela.

 

NAJČEŠĆE  PROMENE NA KIČMI KOJE UZROKUJU LUMBALNU BOL

- spondiloza, spondilolisteza, spinalna stenoza, hernija diska (diskus hernia), sindrom piriformisa, skolioza.

Bol je tesko lokalizovati jer boli cela regija, najčešće  je bol pojasna i kreće se od leve do desne strane glutealne regije. Često se oseti mravinjanje ili ostra bol koja ide iz kičmu duž jedne noge ili obostrano do sredine butine, lista ili stopala. Trup je najčešće nagnut na jednu stranu, a mišići su u spazmu (grču), tako da su pokreti limitirani. Svaka pojava bola je siguran znak tela da nešto ne valja i da bi trebali nešto da  preduzmemo kako bi otklonili bol.

FIZIKALNA TERAPIJA – laser, magnet, ultra zvuk, tens, elektrostimulacija, interferentna, galvanska , foto terapija, kineziterapija

 

Autorski tekst: Fiziokinezis Beograd - Fizikalna medicina i masaža


Podelite sa prijateljima