POREMEĆAJ RASPOLOŽENJA

 

Raspoloženje predstavlja održavajuće i preovlađujuće osećanje koje ima uticaj na ponašanje osobe i njeno shvatanje sveta.

Postoje različite vrste: normalno, spušteno (depresija), uzdignuto (elacija).

▪ Zdravi ljudi doživljavaju niz različitih raspoloženja koja mogu da kontrolišu.

▪ Nedostatak osećaja kontrole raspoloženja i subjektivni osećaj velike patnje spada u grupu stanja koja se nazivaju afektivni poremećaji (poremećaji raspoloženja), koji se javljaju u epizodama.

Depresivno raspoloženje: gubitak interesovanja i energije, gubitak apetita, problem sa koncentracijom, osećaj krvice, suicidalne misli...

Uzdignuto raspoloženje: poremećaj spavanja, megalomanske ideje, haotičnost, ekspanzivnost...

▪ Kod poremećaja raspoloženja zapažaju se promene aktivnosti, vegetativnih funkcija (seksualna aktivnost, spavanje, apetit), kognitivnih sposobnosti, govora... što dovodi do teškoća u funkcionisanju osobe u socijalnim, interpersonalnim i profesionalnim odnosima.

Psihotični simptomi kao što su halucinacije, sumanutosti... mogu biti u sklopu poremećaja raspoloženja i zahtevaju postavljanje tačne dijagnoze (najčešće je bipolarni poremećaj ili psihotična depresija).

▪ U zavisnosti od težine kliničke slike, različite su vrste lečenja: psihoterapija, lekovi...

 

 

 

 

 

...
Pročitajte više
Gracia Medika Poliklinika Beograd

Gracia Medika

Poliklinika Gracia medika je zdravstvena ustanova koja pacijentima nudi širok dijapazon pregleda, intervencija i konsultacija lekara svih specijalnosti, kao i ekspertske preglede uglednih profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu i poznatih lekara i renomiranih beogratskih bolnica.

Adresa: Koče Popovića 7
bivša Zagrebačka
11000 Beograd, Savski Venac

Pogledajte web sajt


Anima Centar Klasična i Alternativna Holistička Medicina, Neurološka Ordinacija, Integrativni Centar

Neurološka ordinacija i Holistički centar Anima

Ordinacija je prevashodno usmerena na lečenje epilepsija i savetodavni rad sa osobama sa problemom epilepsije. Lečenje glavobolja, terapija bolnih stanja. Takođe se bavimo protokolima za redukciju telesne mase, detoksikacija i dizanje vitalnosti celog organizma, terapija i doziranje suplemenata. Psihoterapisko savetovalište za adolescentnu problematiku i odrasle. Takođe se bavimo i ALTERNATIVNOM MEDICINOM, program koji podrazumeva REKONEKTIVNE TRETMANE i TIME LINE HEALING. Ovo su vrlo efiksne metode za tretiranje skoro svih dijagnoza. Naročito su efikasne kod dugotrajnih depresija, anksioznosti, nesanica, agresivnosti, problema u seksulanom aspektu, protokoli za probleme steriliteta, psihosomatskih bolesti.

Adresa: Vojvode Putnika 15
35000 Jagodina

Pogledajte web sajt


Psihijatrijska ordinacija Dušica Žena Seskolog Beograd

Psihijatrijska ordinacija Dušica

Dušica Marković Žigić pr seksolog, Specijalistička psihijatrijska ordinacija, kao privatna specijalistička psihijatrijska, psihoterapijska i seksološka ordinacija, počinje sa radom nakon dobijanja svih neophodnih dozvola od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ordinaciju je osnovala, i vodi je dr sci. med. Dušica Marković Žigić, specijalista psihijatrije, psihoterapeut, seksolog, član Beogradskog tima za rodnu disforiju i promenu pola i stručni konsultant i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Beogradu, čija je uža oblast seksologija i žensko zdravlje.

Adresa: Radoja Domanovića 1
11000 Beograd, Zvezdara

Pogledajte web sajt