MANIKIR

Manikir je kozmetički tretman koji obuhvata negu kože ruku, noktiju i zanoktica.Manikir potiče od latinske reči "manus"(ruka) i "cure" (lečenje,nega). Postoje podaci o upotrebi manikira još u doba kraljice Nefertiti kao i Kleopatre koje su koristile crvenu boju za nokte, dobijene kombinovanjem nekoliko biljaka i dodavanjem tajnih materijala od kojih je stvarana posebna tečnost koja se zadržavala na noktima. Takođe,arheološkim istraživanjima u grobnicama faraona pronađene su slike na kojima se vidi da su robovi sređivali nokte svojim gospodarima. Može se reći da su to i prvi dokazi o prošlosti manikira i da su muškarci koristili blagodeti ovog tretmana.

Svrha tretmana je da se neguje koža šake, prstiju i nokte na rukama.  Manikir retmanom se uglavnom sređuju samo nokti na ruci, jer hrapava koža i žuljevi na rukama su retka pojava. Vrste manikira mogu:

Klasičan manikir je tretman koji se odnosi prvenstveno na dezinfekciju kože ruku, kao i na jedan veoma bitan deo tretmana a to je uklanjanje patogenih ( bakterijavirusa, klamidije, gljivica i parazita) mikroorganizama. Sledeći korak je omekšavanje zanoktica gelom a potom oblikovanje noktiju, i na kraju tretmana je masaža ruku određenim kremama i uljima (mineralnim solima, ulja žožobe, ruže, maslinovog ulja) kojima se dohranjuje koža. Poslednji deo tretmana je lakiranje noktiju.

Spa manikir je tretman koji se razlikuje od predhodnog tretmana u izboru preparata koji se koriste. Preparati koji se koriste su koncentrovani aktivnim sastojcima, samim tim hrane, hidriraju i revitalizuju kožu. Jedan spa manikir obuhvata; Spa kupku, Spa piling, Spa maska, Spa serum i Spa masaž kremu. Ovaj tretman omogućava kompletnu negu kože ruku kao i relaksaciju. Da bi doživljaj bio još efikasniji potrebno je i prostor u kome se obavlja tretman upotpuniti određenim dodacima kao što su mirišljavi štapići, latice ruža kao i prisutnost pastelnih boja.

Aparaturni manikir je tretman koji koristi električne turpije sa određenim nastavcima. Električna turpija se koristi za oblikovanje noktiju, poliranje noktiju, kao i sređivanje zanoktica. Tretman noktiju koji su ispucali, krti, lomljivi, skloni listanju, potrebno je negovati ojačivačima za nokte. A nokte koji su zdravi, jaki i čvrsti mogu se lakirati bez straha da će popucati ili se izlistati.

Japanski manikir je tretman deo spa manikira. Da bi se primenio japanski manikir neophodno je pripremiti nokte. Ispolirati ih, oblikovati i višak zanoktica odseći a potom na celu šaku naneti blagi piling. Početak japanskog pilinga je nanošenje specijalne paste od prirodnog pčelinjeg voska koji je obogaćen vitaminima i mineralima. Mineralna pasta je osnova japanskog manikira, ona popunjava i mikroskopske pukotine i sva oštećenja na nokatnoj ploči. Potom se turpijaju nokti turpijom, koja je napravljena od kože. Zatim se na nokte dodaje posebni prah koji takođe pospešuje oporavak. I na kraju japanskog manikira je masaža šaka esencijalnim uljima.

Francuski manikir je i danas najtreženiji način bojenja noktiju. To je tretman za koji je karakteristično da su krajevi nokta oslikani belim lakom a celokupna površina se pokriva lakom svetlije nijanse.

Razne ideje i tehnologija napreduje, ali ostaje želja da nokti izgledaju negovano, uredno a za one malo smelije da od noktiju prave mala umetnička dela.

 

 

...
Pročitajte više